MediYoga, medicinsk yoga, är en terapeutisk yogaform som alla kan utöva. Om du lider av smärta och värk utan att veta varför så kan MediYoga hjälpa dig. Passen är utformade i olika delar i en kombination av övningar och meditation. Yogaövningar utförs långsamt och kontrollerande och är utformat för att öka fysisk flexibilitet, ge mental avslappning och insikt.

Medicinsk yoga är en terapeutisk yogaform som har sitt ursprung i kundaliniyogan. Medicinsk yoga används både förebyggande och terapeutiskt. Passen är korta och enkla med lätta fysiska övningar och positioner, andningstekniker och djupmeditation för att skapa balans på alla plan. Övningarna, som görs sittande och liggande, utförs efter individens förmåga och ska aldrig göra ont.

Andningen har en viktig roll i MediYogan. Andningen speglar våra känslor så att vi te.x. andas snabbt när vi är stressade och långsamt när vi är i ro. Därför kan en medveten ändring av andningen direkt påverka hur vi mår och skapa fysisk, emotionell och mental harmoni i oss.  MediYoga sänker även blodtrycket, hjälper de som har utmattningssyndrom eller är stressade och kan lindra smärta. Har man migrän finns speciell migränyoga som riktar sig mot just migränproblematik.

MediYoga används idag på flertalet vårdplatser som en kompletterande behandlingsform och alla MediYoga instruktörer har en grundläggande medicinsk baskompetens. Alla övningar kan utföras sittandes på stol eller sittandes på matta  Därför passar MediYoga för alla oavsett ålder eller medicinsk diagnos. Om du tränar MediYoga 1-2gr/veckan så märks effekterna efter 6-10 veckor.  I Sverige är MediYoga® är ett registrerat varumärke sedan 2004.

 

 

Maria, diplomerad MediYoga instruktör, utbildad på MediYoga Institutet