Inkontinens hos kvinnor

Svårt att hålla tätt? Svårt att hålla dig när du blir kissnödig? Springer du ofta på toa? Droppar det i trosan? Har du full koll på toaletterna? Läcker du när du hostar/skrattar? Eller har du läckt när du varit ute och sprungit? Oavsett vad så finns det hjälp.

Inkontinens kan ha med ålder, barnafödande eller operationer att göra.

Vi måste prata om inkontinens!

Det finns olika sorters inkontinens, ansträngningsinkontinens, trängningsinkontinens eller blandinkontinens.
Vid ansträngningsinkontinens så är det svårt att hålla tätt när trycket i urinblåsan blir för högt.
Vid trängningisnkontinens känner du dig plötsligt kissnödig och har då svårt att hålla dig. Du behöver en toalett snabbt!
Blandinkontinens är en blandning av båda.

I mitt fall så hade jag blandinkontinens i flera år. Jag gick ofta på toaletten och när jag var kissnödig så var det bråttom! Jag började prata med mina vänner, det var inget som vi hade pratat om förut, och då var vi flera som hade liknande problem! Jag googlade och kollade upp vad man kunna göra (förutom bäckenbottenträning) och beslöt mig för att gå vidare!

Jag bokade tid hos vårdcentralen och berättade om mina problem för min läkare. Läkaren skickade remiss till Uroterapiavdelningen på Karolinska Huddinge. Där fick jag genomgå en test och en undersökning. Det gick ganska snabbt till att jag blev beviljad en operation.
Jag genomgick en TVT – operation, man sätter in ett litet band och lyfter upp urinblåsan. Jag opererades kl. 08.00 och var hemma igen kl.11.30.
Självklart så kände jag mig öm och svullen i några dagar men det gick snabbt över. Jag önskar bara att jag gjorde den tidigare!

Idag så är skillnaden enorm! Jag är ”normal” med mitt kissande 🙂 och behöver inte hålla reda på var närmaste toalett ligger. Jag kan hålla mig och behöver inte längre ha flera extra trosskydd med mig.Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.