Hormonell obalans

Utmattningssyndrom, klimakteriet eller båda?
Jag hade min första vallning sommaren 2011,

6 månader senare drabbades jag av utmattningssyndrom.

Trötthet, svårt att somna, minskad sexlust, viktökning, svullen mage, energilös, hjärndimma, stelhet i kroppen, ont i knän, minnesproblematik, koncentrationssvårigheter, håravfall, men ökad ”skäggväxt” hos kvinnor, ångest, humörsvängningar och att du grinar/blir ledsen för minsta motstånd (eller något så litet som ett Youtube-klipp på något litet djur som far illa) kan alla vara symtom på utmattningssyndrom/depression men även på att du har hamnat i klimakteriet.

Bland annat sjunker de kvinnliga könshormonen östrogen och progesteron, samtidigt som stresshormonet kortisol ökar. Progesteron är det hormon som minskar först. Därefter minskar östrogenet.
Minskad östrogenproduktion kan bidra till många och alla dessa symtom då östrogenet är viktigt för många effekter i vår kropp.
Östrogennivåerna i kroppen kan sjunka även vid stress och hård träning. Vid längre stress minskar kroppen energinivåerna genom att spara på de fettförbrännande och uppbyggande könshormonerna testosteron, progesteron och östrogen. Kortisol är ett stresshormon. Vid stress blir binjurarna utmattade och binjurarna påverkar sködkörteln.
När vi är i hormonell obalans minskar nivåerna av zink, magnesium och B-vitamin.

Är du 40+ och känner att du har många av dessa problem så kontakta din läkare och be om att få ta blodprov för att se om du har några vitaminbrister. Tala även om alla dina problem så att du får hjälp snabbt! Kontakta även din gynekolog och berätta hur du mår. Östrogentabletter, progesterokräm, testosteronsalva, hälsokost, vitaminer m.m.. Det finns en uppsjö att lära sig massa om och det som passar just dig och dina problem.

För mig tog de flera år, massor av googlande och prat med vänner och mamma innan jag kom tillrätta med mina problem! Och det var jag som tog upp det med min läkare och gynekolog. Idag mår jag så mycket bättre tack vare östrogenplåster och tillskott. Utamattningssyndromet är kvar men jag mår så bra jag bara kan!

Något jag varmt rekommenderar är promenader ute, träning, Mediyoga, yoga för hormonbalans och att försöka hitta din lugna stund, varje dag!

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.