Rotchakrat – Muladhara

Rotchakrat – grunden för vårt system.

I slutet av ryggraden på svanskotan, mellan anus och könsorgan, sitter rotchakrat. Rotchakrat står för grund, familj, trygghet och överlevnad. Det är i rotchakrat vi har våra rötter och när den är i balans känner vi trygghet och stabilitet.
I vårt första chakra ligger fokus på överlevnad. Vid långvarig stress triggas binjurarna att producera kortisol men om vi är under ständig stress blir binjurarna utmattade vilket i sin tur påverkar sköldkörteln.
Andra problem vid obalans i rotchakrat  är; förstoppning, viktproblem, kontrollbehov, stress, problem med knäna m.m.
Rotchakrat är det chakra som de andra charken vilar på därför är det viktigt att ha ett rotchakra i balans.

Rotchakrat – JAG HAR

Lotusblomma – Fyra kronblad

Betydelse – Rotstöd

Element – Jord

Sten – Rubin

Färg – Röd

Tarosvit – Pentagram

Rökelse – Ceder

Mat – Proteinrik mat

Ljud – Lam

Meditation – Jordande. Sitt på en stol rak i ryggen och med fötterna i golvet.Känn golvet under fötterna, känn stolen under rumpan och stolryggen bakom dig. Känn hur tyngden drar dig nedåt utan att du förlorar din raka rygg. Andas in och ut genom näsan i långa djupa andetag. Du är ankaret i allt runtomkring dig. Balanserar huvudet i en rak linjen från rotchakrat. Håll linjen! Aaandaaaas. Föreställ dig att du har rötter under fötterna som drar sig mot jordens mittpunkt. Upprepa mantrat tyst för dig själv: Jag är trygg, jag är grundad, jag är…

Yogaposition – Framåtfällning, sittande vridning, barnet, duvan

Avslutningsvis mår rotchakrat bra av att vara ute i naturen, att ”grunda sig” med bara fötter i gräsmattan eller på en sten. Att känna oss ett med naturen och dess ljud omkring dig.

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.