Chakrasystemet

Vad är Chakrasystemet och hur fungerar det?

De närmaste veckorna kommer jag gå igenom hela vårt Chakrasystem och förklara hur allt hänger ihop.

Vi börjar med grunderna!
Chakra är punkter med livsenergi som flödar i vår kropp. Chakrasystemet består av sju punkter på vår kropp (se bild) placerade i en rak linje längs med ryggraden från rotchakrat (längst ner) till kronchakrat (högst upp). Chakran kan beskrivas som hjul som snurrar i olika frekvenser och agerar i samspel med varandra. Ordet Chakra betyder just hjul!
När alla charken är i balans känner vi oss tillfreds, lugna, glada och i harmoni med oss själva och allt runtomkring oss.
När våra charken är i obalans kan det uttrycka sig i dåligt självförtroende, depression, kontrollbehov och rädsla.
För att få våra charken i balans finns det olika chakraövningar, chakrabalanseringar, yogapositioner och andningsövningar. Det är också viktig med vad vi äter och hur vi motionerar och sover.

Kundalini är kanalen i vår rygg som sammanbinder alla våra chakran. I kanalen flödar vår livsenergi (Prana) tillsammans med hela kroppens alla energikanaler. I vår kropp så är alla chakran kopplade till emotionella delar i oss som påverkar oss fysiskt.

 

Vilka är våra Chakran?

Rotchakrat är vårt första chakra och är beläget längst ner i ryggraden, på svanskotan, mellan anus och könsdelen. Rotchakrat står för grundande och trygghet.
Sakralchakrat sitter en bit nedanför naveln. Sakrachakrat står för våra känslor, hur vi förbehåller oss i relation till andra och sexualitet.
Solarplexuschakrat sitter i solarplexus. Här finns våra tankar, känslor och vi vi tar ansvar över oss själva.
Hjärtchakrat sitter bredvid hjärtat och står för kärlek, kommunikation, glädje och sorg.
Halschakrat sitter mitt på halsen. Halschakrat står för kommunikation, hur vi uttrycker oss och våra intentioner.
Pannchakrat eller tredje ögat som de även kallas sitter mitt på pannan. Pannchakrat är medvetande, självinsikt och visdom.
Vårt sjunde och sista är Kronchakrat. Kronchakrat är andlighet och vårt högre jag.

Chakraövning

Vill du testa hur ett chakra känns? Testa genom att klicka här!

 

Med värme & kärlek
Maria