Att vara här och nu – övning

I dagens stressade samhällen där vi är ständigt på språng och uppkopplade behöver vi landa i nuet så att våra hjärnor hinner med. Våra hjärnor behöver den tiden för att kunna ladda och göra oss av med adrenalinet vi har i kroppen.
Jag startar varje dag med en meditation. Oavsett om det är 5 minuter eller 30 minuter så är det den stunden jag behöver för att kunna ta mig an dagen. Min hjärna förbereder sig och jag blir inte stressad eller ligger före med kropp och hjärna hela dagen. Ex. så om jag ska med bussen till ett möte så tänker jag inte på mötet när jag är på väg till bussen, jag är bara på väg till bussen! En sak i taget. Och om jag inte tar mig min stund på morgonen så stressar jag lätt upp mig.

Här kommer en övning i att vara mer i nuet.

  1. Sätt dig bekvämt tillrätta, i en stol eller på golvet. I början la jag mig på golvet så det går också bra. Huvudsaken du är avslappnad.
  2. Lägg händerna på knäna eller sätt ihop den framför dig med handflatorna mot varandra. Om du ligger så lägger du händerna utmed sidorna med handflatorna uppåt.
  3. Blunda och ta djupa andetag genom näsan. Fyll först magen, sen bröstkorgen och upp till nyckelbenen, släppa sedan långsamt ut luften.
  4. Försök att stänga ute alla ljud runtomkring dig genom att lyssna på dina andetag, känna hur dina händer känns mot knäna eller mot varandra. Är det varmt? kallt?pirrigt?
  5. När tankarna kommer låter du dem bara passera och återta fokus på ditt andetag.

I början kan det vara svårt att sitta still och låta tankarna passera, men ju mera du tränar ju lättare blir det att bara vara i nuet!

Lycka till, Oum!

/Maria