Komplimangsövning

Häromdagen satt jag på T-banan på väg till ett jobb. Mitt emot mig sitter en äldre dam mycket snyggt och stilfullt klädd. Hon tittade på mig i några minuter och jag tittade tillbaka och log lite. Innan hon gick av böjde hon sig fram mot mig och sa; – Jag tycker du är väldigt fint klädd, jag gillar det turkosa som du har på dig med det vita. Jag blev jätteglad och sa direkt Tack! Vad glad jag blir!
Jag hade kunnat motberömma henne för hennes snygga outfit men kom alldeles av mig. Men hon gjorde min dag ännu gladare! Hur ofta händer det här? Typ aldrig i Sverige. Så nu försöker jag berömma/ge komplimanger även till okända. Om jag blev så glad blir andra det också.

Det är speciellt i Sverige som det är såhär. Jag har italienska rötter och har tillbringat mycket tid där. Där är det en självklarhet att lyfta fram de bästa hos andra människor. Och om jag ska vara stereotyp så har Ni väl hört om ”alla” Italienska män och deras fantastiska förmåga att ge komplimanger. Det ligger en viss sanning i det. De är uppväxta med fantastiska mammor/pappor och släktingar som överöser barnet med beröm och komplimanger från att de föds. Vi borde ta efter det. Alla skulle bli så mycket gladare och snällare.

Att ta emot ett beröm med ett enkelt tack är svårt för många. När någon säger; -Vad fin du är i håret idag! Eller ”- Vad bra din sammanställning från kursen blev!”
Många tycker att det är svårt att bara säga, tack! Istället så förminskar vi oss själva (som jantelagen lärt oss) genom att skrapa med foten och säga äsch…håret är som alla andra dagar, eller näää jag missade en helt stycke jag skulle tagit med och jag hade flera stavfel..Ett enkelt tack! är det enda vi behöver säga. Om vi tycker det är svårt kan vi alltid lägga till – och jag gillar din snygga kappa. Men när man får en komplimang så betyder det inte att vi måste motprestera med en komplimang.

 

Övning

När jag utbildade mig till coach fick vi lära oss att ta emot beröm/komplimanger och säga tack i en enkel övning.
Övningen går ut på att ni är två personer som sitter mittemot varandra och under några minuter (3-5) så säger den ena bara positiva saker till dig om dig. Det kan vara om dig personligen eller om det du gör t.ex. ”du är så himla bra på att hjälpa våra kunder”,  ”du har jättefina ögon”.
Det enda den andra personen ska säga är ”Tack!” efter varje komplimang.
Det är svårt i början, både att ge och ta. Men det blir lättare! Den här övningen fungerar lika bra på arbetsplatsen/skolan eller i hemmet. Med din partner/barn eller varför inte din mamma/pappa. Naturligtvis kan man ändra på tiden och ha 10 beröm i var men det är när det tar tid som det präntas in 🙂

Lycka till!