Att leva fullt ut

Jag gick in i väggen, hårt. Tre gånger. Jag slutade lyssna på mig själv, på min magkänsla. Jag gjorde det som var ”rätt” enligt samhällets normer och samhällets inpräntade ”rätta saker att göra”. Jag var rädd för var andra skulle tycka om mig och så mån om att vara andra till lags. Att få beröm och vara ”någon”. Inte bara mig själv.

Men att börja lyssna till mig själv har tagit tid. Lång tid. Det var ett livs ”normala” beteende som jag skulle ändra. Sanningar som jag fått höra sedan jag var liten. Andras sanningar. Inte mina. Jag läste The Secret, Målboken, Konsten att vara snäll och började ta allvarligt på Yogan, mediterade, gick en Livscoachutbildning och framförallt började jag att praktisera Mindfulness, att leva i nuet fullt ut.

Det är svårt. Det är jättesvårt. Jag får plocka tillbaka mig själv från framtiden, nästa grej att göra, hela tiden. Se, uppleva och känna stunden, här och nu. Mitt mantra.

Och livet visar sig från sin bästa sida. Universum lyssnar brukar jag säga. Men det är som att jag blivit mer klartänkt. Lösningar visar sig och jag ser dom. Dåligt med pengar under första sjukskrivningen resulterade i försäljning av sommarstugan och allmänt superdålig ekonomi, fast vi var två. Då fanns det pengar att hämta på en sjukpension jag hade via en tidigare arbetsgivare. Bara för att jag en dag rensade i gamla papper och hade återfått förmågan att kunna läsa (kunde inte ta till mig information tidigare) så såg jag ordet sjukpension och började googla, ringa och skicka brev. Ekonomin blev bättre. En försäkring på ett lån gjorde att lånet betalade sig själv.
Ryggontet jag hade haft länge försvann tillsammans med ett knä som alltid krånglat när jag började med mjuka yogaövningar. Tålamodet, som alltid varit kort, är nu som en ängels tack vare Mindfulness. Medtation på yogamattan, känner lugnet sprida sig. Sätter intentioner för min dag. Alltid tacksam.
Jag började njuta av maten, varje tugga. Jag började även tänka på vad jag stoppade i mig vilket gjort att jag nästa aldrig är sjuk och hela familjen har förbättrad hälsa. Vänner jag slösat energi och tid på försvann och frigjorde därmed mer tid, mer tid för mig själv! Att vara bara med mig! Lära känna mig själv igen. Mitt nya jag. Maria 2.0. Långa promenader. Mindfulness i solen på en bänk med en kaffe i handen. Utan stress att vara någon annanstans. Utan maniskt pillande med telefonen. Bara känna och uppleva magiska, njutbara ögonblick jag alltid kommer att minnas.

Och relationer! Vilka relationer jag har fått för att jag verkligen lyssnar. Jag ringer min mamma bara för att säga hur mycket jag älskar henne. Umgås mer med mina syskon. Och framförallt, jag är här för min man och mina barn. Inte där borta, i framtiden. Tacksamhet för allt jag har och en ödmjukhet jag aldrig nånsin känt.

Varje dag är en ny dag. Att göra det som gör dig glad. Som ger dig energi och lycka. Så lyssna på din magkänsla, dig själv. Allt löser sig. Kanske inte med stora lotterivinster och ett hus på en strand någonstans. Livet tar ibland lite omvägar, för att lära oss att lyssna och se. Se vad ditt nästa steg blir.

Med kärlek & värme