Den (o)ekonomiska biten..

Vad händer med min ekonomi när jag drabbats av utmattningssyndrom? Var får jag pengar ifrån? Vilka papper behöver jag?
Att plötsligt bli sjuk en längre tid påverkar din ekonomi och du behöver skicka in papper, göra ansökningar hos olika försäkringsbolag och ta reda på vad du har rätt till för ersättningar. Om du dessutom har problem med minnet, att läsa och ta in information, sitta vid en dator, närvaroproblem och andra vanliga symtom man får vid utmattningssyndrom så underlättar det inte. Kan du ta hjälp av någon så gör det. Annars är risken stor att du bryter ihop varenda gång du får ett papper från Försäkringskassa, A-Kassan eller något försäkringsbolag.
Här har jag samlat lite information om vad du kan göra som är anställd och blir sjukskriven. Det gäller även om du skulle bli uppsagd under din tid som sjukskriven.

Samla alla dina underlag och beslut på samma ställe (i en mapp/pärm) och glöm inte att ta en kopia på allt. Läkarintyg, arbetsgivarintyg allt. Samma intyg kan komma att behövas till olika ställen. Med allt samlat på samma ställe kan du lätt gå tillbaka och se vad du gjort, kontaktpersoner och annat som du inte kommer att komma ihåg 🙂 Notera även när du pratar med någon, namn, datum och vad ni pratade om. Du kommer inte komma ihåg…
Här kommer lite generella tips att tänka på.

  1. När du blir sjuk som anställd så får du sjuklön i 14 dagar från din arbetsgivare. Den första dagen är alltid en karensdag och då får du ingen ersättning. Om du är sjuk mer än sju dagar måste du lämna ett läkarintyg till din arbetsplats.
  2. Efter 14 dagar ska din arbetsgivare anmäla dig som sjuk till Försäkringskassan. Om inte det sker kommer du inte få några pengar så du måste ringa till FK och se till att du har blivit anmäld. FK kan även kontakta din arbetsgivare och göra en förfrågan.
  3. Sjukförsäkring. Har du en egen sjukförsäkring så ansöker du om pengar direkt från ditt försäkringsbolag.
  4. AFA försäkring. Är du anställd arbetare kan du ha rätt till ersättning via AFA. Gå in direkt på deras webbplats och gör en ansökan där. Här står även annan information som kan vara bra att veta.
  5. Tjänstemannaförsäkringar via ditt arbete. Kolla om du har en sjukförsäkring via din arbetsplats. Det kan du se i ditt anställningsavtal eller så frågar du arbetsgivaren direkt. Om du är sjuk en längre tid kan du ha rätt till extrapengar via sjukförsäkringen men du måste ansöka om den själv.
  6. Betalförsäkringar. IKANO kort, Ellos och andra kreditkort har oftast ett betalskydd som du kan ha tecknat. Den kickar in när du t.ex. är sjukskriven en längre tid eller om du har blivit arbetslös. Kolla dina villkor eller ring direkt till respektive bolag.
  7. Bostadsbidrag. Gå in på försäkringskassans sida och se om du har rätt till bostadsbidrag. Men tänk på att de beräknar rätten till bidrag beräknat på HELA året. Du måste ha koll på vad du tjänar varje månad så att du inte får för mycket och blir återbetalningsskyldig året därpå. Försäkringskassan har en bra app för det som jag rekommenderar Er att använda.
  8. CSN. Om du är sjuk/arbetslös en längre tid så kan du ansöka om att betala mindre till CSN. Se deras hemsida.
  9. Facket. Är du medlem i facket så kan du alltid kontakt dem om det uppstår några oklarheter i ditt anställningsförhållande.
  10. Och om du skulle bli uppsagd så se till att du snabbt får arbetsgivarintyget hemskickat till dig.

 

Och glöm inte att ta kopior på ALLT som du får. Lycka till!