Vakna arbetsgivare!

Utmattningssyndrom utgör en stor del av sjukskrivningarna de senaste åren. Sen jag gick in i väggen 2011 har vänner fallit som plocke-pinn runt omkring mig. Det som var så skämmigt i början (det var bara två-tre personer som visste vad som hänt mig) blev till ett upprop i dagstidningar och sociala medier. Överallt uppmärksammades den psykiska ohälsan på arbetsplatserna av både kända och okända.
Vi jobbar mer och mer och viljan att prestera och ”vara duktig” gör oss till beroendejunkies. Vi gör 2-3 personers jobb och har alldeles för mycket övertid och ingen fritid. Familjer blir drabbade, vänner försvinner och semestrarna blir till ångestveckor då vi bara tänker på en överfull mailbox och deadlines, så varför inte gå in och kolla mailen lite, bara så det inte blir så mycket när jag kommer tillbaka…. Och det sista som händer är när vi bara börjar grina och brakar ihop med hjärnan satt i resetmode.
Här kanske man har en HR-avdelningen eller en personalchef som kommer in. Har det inte märkt något innan så märker dom de nu. Nu är du borta, du kostar pengar, ingen gör ditt jobb, ingen kanske inte kan göra ditt jobb då du gjort dig ”oumbärlig”. Och trycket på HR stiger. HR har en chef över sig och när inte ditt jobb blir gjort så…
Men du ligger där i soffan, grinar och har inte duschat på dagar. Allt känns övermäktigt. Att laga mat, svara i telefonen eller gå ut är ett så stort steg att du lika gärna skulle gå på månen. Fast du borde nog ta dig till jobbet, HR var ju så förstående och det kommer ju bli så mycket när sjukskrivningen går ut..

När man väl kraschat har det gått för långt. Du har inte sett varningssignalerna, HR eller personalchef har inte sett signalerna, inte heller kollegorna på jobbet. De som brukar se signalerna är din familj eller dina närmaste men som du säger -”Det är bara nu för det här ska bli klart men sen..”
Arbetsgivarna bör se till att arbeta proaktivt mot psykisk ohälsa, utmattningssyndrom och stress på jobbet. Aldrig låta någon arbeta för mycket övertid. Inte låta den duktiga ta på sig mer arbetsuppgifter och medarbetarsamtal bör vara mer frekventa då Ni tillsammans kan se över arbetsuppgifter och kolla så att personen ifråga mår bra. En sak som dödsfall i familjen kan göra att man inte precis då klarar av sina arbetsuppgifter fullt ut och kanske ska man då trappa ner i tid under en period.
Arbetsgivarens ansvar är stort då en person som är på väg att gå in i väggen inte ser det själv därför bör alla företag se till att de har en åtgärdsplan för anställda i riskzonen. Vi vill jobba länge och många kommer vara lojala arbetslivet ut om man får en förstående arbetsgivare. I slutändan kommer både företaget och personalen att tjäna på det!
/Maria