Var förberedd på anställningsintervjun

Att gå på anställningsintervju kan vara en stressad situation för många. Vi ska ju bli bedömda, utfrågade, uttittade..Negativa tankar brukar nu dyka upp. Vad ska jag säga? Vad ska jag ha på mig? Tänk om jag får handsvett eller börjar stamma?

Jag har själv varit på många intervjuer och även hållit i anställningsintervjuer och här kommer några tips som underlättar och gör att du blir mer fokuserad.

 1. Tro på dig själv.
 2. Var dig själv.
 3. Var ödmjuk.
 4. Se till att du har namn på den/dem du ska träffa. Googla namn och bilder på de du ska träffa. Vilka är deras positioner i företaget? Vilka är deras chefer? Hobbies? Du får då en bild av dem och de blir lättare när du ska träffa dem för första gången.
 5. Googla dig själv, de kommer de att göra..
 6. Förbered några frågor. När du skriver ner frågor som du vill ställa så kan det vara bra att ställa lite mer frågor om tjänsten. Du kommer att verka mycket mer intressant!
 7. Kolla upp företaget, gå in på deras hemsida, googla. De visar att du är intresserad av arbetet.
 8. Var beredd på frågor om den aktuella tjänsten. Vad skulle du tillföra? Varför vill du ha den här tjänsten/ sökte du det här jobbet? Flera vanliga intervjufrågor kan du googla upp! var förberedd!
 9. Var beredd att lämna referenser. Och innan du lämnar en referens ska du naturligtvis fråga referensen först och be dem vara beredd på att det kan bli uppringda.
 10. Tänk på ditt kroppsspråk. Andas med lugna djupa andetag. Lyssna färdigt på frågorna innan du svarar. Avbryt inte. Var fokuserad, närvarande och intresserad. Tala tydligt. Och LE 🙂
 11. Var tydlig och kortfattad. Inga långa historier och förklaringar. Och var inte för personlig. Var tydlig med att du verkligen vill ha arbetet och varför du skulle passa.
 12. Tänk innan du svarar. Vänta ca 3-5 sek innan du svarar på frågorna. Då hinner du tänka så att svaret blir klart och inte svamligt.
 13. Prata aldrig, aldrig illa om tidigare arbetsgivare.
 14. Fråga hur nästa steg ser ut? Blir det fler intervjuer?
 15. Tack för att du fick komma på intervju.

Slutligen så brukar jag alltid tänka att en intervju är från två håll – du ska ju faktiskt också kolla upp om det här är några du vill arbete för, eller om tjänsten är den rätta för dig att arbete med, varje dag. Känns det inte bra? Då brukar jag maila ett tack för att jag fick komma, men nej tack mail någon dag efter. Det är respektfull mot deras tid och mot dig själv:)

Lycka till!

Maria