Ta stressen på allvar!

Stress är som att sitta i en gungstol, du har någonting att göra men du kommer ingenvart..

Stress i sig är inte farligt men det är när vi utsätt för stress under långa perioder, utan chans till återhämtning, som stress blir farligt.
Långvarig stress leder till att våra energireserver tar slut, så om det då händer något där vi verkligen behöver vår energi som t.ex. en sjukdom hos en nära anhörig eller sig själv, arbetslöshet eller något annat, då finns ingen energi kvar.
stress hos bonislandNär energin tar slut går kroppen in i ”shut-down-mode”, hjärnan slutar tänka, vi kan stå i mataffären med en tomat i handen och undra vad det egentligen vi skulle handla? vad gör jag här? Vi slutar prata med våra vänner, sen familjen och till slut har vi bara en massa tankar som fastnat i en slags karusell i huvudet, ständigt malandes runt, runt, runt..En del slutar älska, gå på våra barns uppvisningar, börjar äta oregelbundet och fel, börjar dricka mer alkohol, och slutar träna. Många hamnar till sist i sängen/soffan utan ork att gå upp. Hjärnan vill inte mer. Då är vi utbrända.

Så försök att ta ett steg tillbaka innan du säger ja till den där extra arbetsuppgiften, eller den där tjejträffen som alltid du ordnar, säg mer nej till projekt både i arbete och i hem. Gör det som gör dig lycklig mer och ta din tid för återhämtning!

Maria