Praktiska tips för att minska din stress

Stress är kroppens naturliga reaktion som sätter igång olika stresshormoner för att ge dig extra energi när du upplever fara eller när du är i en pressad situation. När den sätts igång beror på hur du upplever situationen för kroppen har svårt att se skillnad på yttre fysiska faror och tankar. Här får du några praktiska tips på hur du kan minska din stress.

djupandas

1. Djupandning
De flesta av oss andas ytligt och i en stressituation så andas vi både ytligt och snabbt. Därför är djupandning en bra metod. Andas in djupt genom näsan långt ner i magen. Magen ska spännas ut, som en ballong. Följ sedan andetaget ut, genom näsan på ett kontrollerat sätt. Det kan vara svårt det första andetagen för kroppen och tanken vill andas snabbare. Men fortsätt andas djupt och kontrollerat. Lyssna på ditt andetag och blunda. Du kommer känna hur pulsen saktar ner och att du känner dig lugnare.

2. Meditation
Meditation är en förlängning av djupandning och kan användas när du vill under dagen. Det finns flertalet meditationsappar att lade ner och lyssna på. Snart kan du själv meditera, utan guidning, när du vill.
3. Motion & frisk luft
Hitta en träningsform som du älskar. Ta en promenad ute. Cykla! När vi tränar så minskar vi vår stress.

4. Umgås
Relationer är viktiga för oss. Ta en fika med en vän, eller varför inte ta en promenad tillsammans. Gå på konsert eller teater. Börja med en ny hobby tillsammans med andra. Relationer ger oss ett avbrott från vardagen och ger oss tid att återhämta oss.

5. ZZZZZömn
Sömn är otroligt viktigt. Lägg dig vid samma klockslag. Stäng av TV-n, lägg telefonen i ett annat rum eller på ljudlöst. Läs en bok innan du somnar eller använd dig av meditation och avslappning. Ditt sovrum ska vara en lugn, sval och avslappnande plats!

6. Slarva inte med maten
Ät frukost, lunch, mellis, middag. Försök att äta på samma tid varje dag. Kroppen kommer att vänja sig vid sina jämna tider och inte stress upp sig när maten inte kommer. vilket ger dig blodsockerfall, tröga tankar och att du tar dåliga val.

7. Ta kontroll över dina stresstriggare
När du känner igen vilka situationer/tankar som sätter igång din stress kan du börja med att ta kontroll. Använd dig av ovanstående punkter för att förhindra stressen!

Namaste!

 

 

1 Comment

Comments are closed.