Dags för karriärbyte?

Du har känt under en längre tid att du måste byta jobb. Månader passerar. Sedan år och du sitter fortfarande på samma stol, gör samma arbete och slösar energi på samma saker. Du har fastnat i din trygghetszon..Så varför byter du inte jobb?

Först av allt, grattis! Du har inte fallit i fällan att sluta av fel skäl (du är uttråkad, dålig dag som blev en dålig månad, etc., omöjliga gruppmedlemmar, stark önskan att berätta för din chef osv) och bränt dina broar. Det är lätt att bli bekväm i sitt jobb. Du vet vad du förväntas av dig varje dag, du vet vem du arbetar med och för, och det viktigaste, du vet du vad din lön blir varje månad. Du vill stanna, men kan inte förmå dig till att gå. Ibland kan du inte gå eftersom du vägrar att befria dig från dina gamla hjulspår eller dålig energi som flyter runt på kontoret.  Kanske har du inte sparade pengar ifall du skulle gå arbetslös en längre tid? men om du hellre får sparken än att säga upp dig är det verkligen hög tid att gå vidare men först måste du utveckla en strategi!

Först bestämmer du hur mycket pengar du behöver för att leva.  Kan du ta bort någon lyx t.ex. en prenumeration? Ett abonnemang? Flytta till ett billigare ställe?  Jämför det med hur länge till du kan tänka dig att vara kvar på samma jobb. Sex månader? Ett år? Om du har en plan, går tiden mycket snabbare. Behöver du få en deltidsjobb? Vilka kostnader kan du klippa? Kan du nedgraderar några försäkringar? Avbryt tidningsprenumerationer? Börja tänka som någon som inte har pengar för att sätta pengar åt sidan till ditt ”gå vidare” konto.

Håll fokus på din framtid. Spendera tid med andra olyckliga anställda för att ge bränsle åt din plan. Det finns ett antal skäl till varför människor blivit strandade vid en återvändsgränd och ingen av dem är bra. En stor anledning till att folk inte gillar sina jobb är miljön, inte jobbet i sig. Chefen är oflexibel,  företaget bryr sig inte om sina anställda, dina medarbetare är så eländiga, mer än du själv är.

Nu måste du börja göra din återstående tid mer produktiva, jobba så hårt du kan.  Ge inte upp! Du har en plan? Håll ditt fokus på din framtid. Spendera tid med andra olyckligt anställda som  för din plan. Gå på lunch med de positiva. Försök hitta positiva saker att säga om ditt arbete, din chef, din arbetsplats. Kom med förslag om förbättringar och ställ uppmuntrande frågor. Om du inte kan så nämn något roligt som hänt, du sett på TV m.m. Ingen vill bli ihågkommen som den negativa giftiga nejsägaren.

Försök att bli en aktiv medarbetare. Kör några idéer från dina medarbetare och försöka bilda en grupp för att arbeta fram ett projekt som skulle vara bra för företaget. Om de inte vill komma ombord, gör det själv.Om chefen verkar intresserad, bjuda in honom för att titta på en liten presentation som du har satt ihop.

Om chefen inte hakar på så se om det finns flexibilitet i ditt företag. Till exempel, om du väljer att gå tillbaka till skolan för att få en annan examen eller uppgradera dina kunskaper, kommer din chef att vara tillräckligt flexibel för att arbeta med dig? Förutom att göra dig själv mer marknadsmässiga, kan de börja se dig på ett annat sätt och kanske en ny möjlighet kommer att dyka upp. Har du haft kontakter med andra avdelningschefer som varit optimistiska? Försök att lära känna dem lite mer så att du kan ta reda på vilka andra möjligheter som kan finnas tillgängliga inom eller utanför företagets väggar. Om du har bra kundrelationer, fråga mer om deras bransch, finns det några öppningar där? har de kontor på andra ställe i landet? Kan du tänka dig att flytta?

Förutsättningarna blir aldrig perfekta. Ta dig ur din trygghetszon och använd de resurser du har nu för att göra ditt nästa drag!

karriärbyte hos bonisland

 

 

 

 

 

 

 

Inspirerad av Mary McWilliams