5 enkla sätt att använda mindfulness i vardagen

5 enkla sätt att använda mindfulness i vardagen

”Be happy in the moment, that´s enough. Each moment is all we need, not more.” -Moder Theresa

Vad innebär det att vara uppmärksam? I huvudsak innebär mindfulness att vara närvarande, och i ögonblicket. Det är viktigt att vi påminner oss om detta enkla faktum. Alltför ofta kan vi förlora den verkliga kärnan i mindfulness genom att över komplicera saker eller lägga all vår betoning på handlingen att meditera. Mindfulness är något vi kan lära oss att bära med i vår vardag. Som när du borstar tänderna, pratar med en gammal vän, eller väntar på morgontåget? Alla dessa stunder presenterar en möjlighet för oss att tillämpa mindfulness, och leva våra liv mer fullständigt, i nuet.

Enligt en färsk undersökning, spenderar vi upp till 50 procent av vår tid fångad av våra tankar, en bidragande faktor till vårt missnöje. Istället för att flyta genom våra liv i en dvala, som konsumeras av tankar om vad som kunde ha varit eller planerar de saker som är utanför vår kontroll, hjälper mindfulness oss att samarbeta med här och nu och närma oss våra liv med större tydlighet och sinnesfrid.

Det är ofta i de mer repetitiva, dag-till-dag aktiviteter där vi befinner oss som vi byter till auto-pilot. Så varför inte anamma dessa stunder och se dem som en möjlighet att vara mer uppmärksam?  Tänk på att inte oroa dig att försöka rensa huvudet på alla tankar och känslor. Försök istället och se dig själv från sidan; se de tankar och känslor som de kommer och går. Om du känner att du blir distraherad, ta helt enkelt din uppmärksamhet tillbaka till de fysiska sinnena och fokusera din uppmärksamhet tillbaka på själva aktiviteten.

mindfulpostit hos bonisland

1.Mindfulness i duschen

Inte närvarande
Vagt medveten om känslan av vattnet när du kliver in i duschen. En daglig kamp med temperaturkontroll, försöker räkna ut varför temperaturen aldrig riktigt blir rätt. Inom några sekunder vandrar ditt sinne tillbaka till den episod av Farmen i går kväll.  Skulle Amanda åkt ur? Varför ser Örjan så glad ut? Undrar hur ofta de får duscha?

Medveten närvaro
Du är medveten om duschens strålar mot ditt huvud. Du känner värmen stiga i kroppen. Lukten av duschkräm eller schampoo. Du känner dig behaglig och avslappnad.

 

2.    Mindfulness vid tandborstning

Inte närvarande
Borsta tänderna snabbt, nästan ursinnigt, undrar var nycklarna är, planerar in dagens möten, går runt huset med tandborsten i munnen, försöker att förbereda frukost, packa gympakläder till barnenetc…

Medveten närvaro
Känner tandborsten när den glider över varje tand, hur armen rör sig från sida till sida, tandkrämens goda och fräscha smak i munnen, badrumsgolvet textur och ditt vackra leende 🙂

3. Mindfulness på väg till jobbet

Inte närvarande
Du får stå inklämd på tåget eller bussen på ett sätt som du inte trodde var mänskligt möjligt. Den förbittringen byggs på under hela resan till jobbet, mellan byten. Människor tränger sig in i alla utrymmen som om världen kommer till sitt slut, och det här är den enda vägen till säkerhet. Du försöker hålla andan eftersom du inte kan känna den här dödliga cocktaillukten av kroppslukt och billiga parfym och önskar att du magiskt kunde transportera dig själv till att simma upp i en bar i Karibien du såg i tidningen .. ”Tropiska drinkar är gratis … ”

Medveten närvaro
Att vara medveten om människorna omkring dig och erkänna att de också kan känna samma obehag; medveten om miljön som helhet och din motståndskraft mot det; uppmärksam på att försöka spola fram till drömsituationer, för att fly nuet; medveten om resan och hur det känns – är resan ojämn eller är det bekvämt och smidigt?

4. Mindfulness vid diskning

Inte närvarande
Du närmar dig diskhon med tungt hjärta och började frenetiskt diska, plocka i diskmaskinen och försöker få det hela överstökat på så kort tid som möjligt. Du väljer bitar av bestick som du vet kommer att orsaka minsta bry. Du dagdrömmer ut genom fönstret hälften medveten om att vass kniv lurar på botten av diskhon. Du får syn på din katt som spinner bekvämt i soffan. Skulle inte det vara bra att vara katt..

Medveten närvaro
Att bli medveten om känslan när händerna doppas i varmt vatten. Medveten om ytan på kopparna du plockar i diskmaskinen. Medveten om hur du rengör disken, ta dig tid att titta på varje kopp du plockar i/ur diskmaskinen, en i taget, försiktigt. Var medveten om vad som händer runt omkring dig utan att bli insvept i storylines; medveten om tillfredsställelsen av ett väl utfört arbete.

5. Mindfullness i kön/vid rödljus

Inte närvarande
Du står full av otålighet i kön/vid rödljuset. Du ser på din telefon och börjar scrolla planlöst genom gamla e-mail, Facebook och Aftonbladet. Söker efter något, något som kan distrahera dig från tristessen av att vänta. Du suckar högt när du märker att någon fumlande med sin plånbok vid kassadisken/ställer sig framför dig vid övergångsstället/kön. Kan inte dessa människor att vara mer förberedd/vänta på sin tur?

Medveten närvaro
Du är uppmärksam och tyst beredd på vad du behöver; uppmärksam på hur ditt humör förändras när du först få en glimt av kön till banken/rödljuset/bussen; uppmärksam på hur du står, dina andetag och eventuella spänningar som du skannar igenom din kropp; medveten om tendensen att distrahera dig från nuet; och medveten om hur du interagerar med människor omkring dig.
Lyssnar på ljuden omkring dig. Känner dofterna runtomkring, solens/regnets känsla mot din kropp.

Maria Magnusson

i nuet hos bonisland

 

 

 

 

 

 

 

Fritt översatt från Daily good