9 sätt att skapa balans

”Lycka är inte en fråga om intensitet utan om balans, ordning, rytm och harmoni.” ~ Thomas Merton

Min önskan är att leva ett balanserat liv, och jag vet att ju mer balanserad jag känner mig, desto mer fri känner jag mig

I mitt arbete är jag ofta påmind om att det som fungerar för vissa människor inte nödvändigtvis fungerar för andra; och att en persons idé om balans inte är en annan persons perspektiv och tanke om balans.

Så vad innebär det att vara balanserad?

För mig betyder det att du har en fot i de olika elementen i ditt liv och inte känner att ditt hjärta eller sinne dras för hårt i någon riktning. Du känner dig lugn, jordad, klartänkt, och motiverade.

Och hur hittar du din balans?

Elementen i livet som kräver mest balansering kan delas in i två kategorier: interna och externa. Oftast fokuserar vi människor mer på det ena än det andra.Till exempel kanske du upptäcker att du fokuserar på yttre ting, som arbete, relationer och aktiviteter, samtidigt som du ägnar mycket lite uppmärksamhet åt vad som händer inne i ditt hjärta och sinne. Å andra sidan, kanske du upptäcker att du spenderar så mycket tid att vara självreflekterande att du ibland går miste om upplevelsen av att leva.
En del människor kan vara tämligen balanserad mellan de två men kanske vill balansera ut vissa specifika element inom varje kategori; så jag skapade denna lilla översikt för att hjälpa oss att bättre förstå de gynnsamma komponenter på båda ändarna av varje spektrum.

Internt (sinne, hjärta, hälsa)
Sinne: Utmanande dig själv intellektuellt kontra skapa möjligheter för dig att vila
Hjärta: Ge kärlek kontra ta emot kärlek
Hälsa: Äta, dricka, motionera ordentligt kontra vila och unna dig några extra godsaker

Extern (arbete, sociala frågor och familje-/vänskapsrelationer, roligheter)
Arbete: Pusha dig själv att uppnå mål kontra se den större bilden och njuta av åkturen
Socialt: Att tillfredsställa dina sociala önskemål kontra ta tid för dig själv
Familj: Att uppfylla dina familjära ansvar kontra skapa sunda gränser
Kul: Att ta dig tid för saker du gillar att göra kontra se till att du inte överdriver

Som du kan se, båda ändarna av varje spektrum är faktiskt positiva; men om endera sidan tas till de extrema, balanserar över, så kan något som är avsett att vara positivt bli skadligt för dig.

Det är bra att checka av med dig själv för att se om du känner dig balanserad.

Om du känner  att du dras i någon riktning och är orolig för det, kan dessa steg hjälpa dig att få ditt liv i balans.

1. Erkänn
Ta dig tid att verkligen titta på ditt liv, din sinnesstämning, och hur du känner. Var ärlig mot dig själv och lägg märke till områden i ditt liv som du försummar.

2. Undersök
Lägg märke om du lutar mer mot en intern eller extern fokus, eller om det finns områden inom varje kategori som du vill bli mer balanserad inom.

3. Sätt mål
Titta på konturen för att hjälpa dig att avgöra vilka sätt du vill balansera ditt liv på. Gör en lista.

4. Planera in uppgifter, små steg mot målet
Gör en lista av dagliga, veckovisa och månatliga uppgifter som du behöver göra för att uppnå alla dessa mål. Vad har du provat tidigare? Fungerade det? Om inte, vad kan du göra annorlunda?

5. Reflektera
Vad är det viktigaste du har åstadkommit i det förflutna? Hur kunde du behålla fokus mot det målet? Hur hanterade du dina rädslor, tvivel, oro, bekymmer och negativa självtankar? Hur känns det att veta att du åstadkommit målet trots att du upplevde dessa delar av dig själv?

6. Förbered
Vad är dina inre ”saker” som kan få dig att inte hålla dig till din plan (rädslor, oro, tvivel, negativa självtankar, negativt prat)? Kan du ange de ”saker” som kan hindra dig att nå ditt mål, gör en lista! (Till exempel: ”Bara en bit, jag börja äta bättre i morgon”. Bara en film i soffan idag, jag börjar träna imorgon..)

7. Boosta, motivera dig själv
Vad behöver du för att komma ihåg just nu? Var snäll mot dig själv. Säg motiverande saker till dig själv! Balans kommer inte av sig själv och du måste vara ärlig mot dig själv. Ingen annan kommer hjälpa dig med detta!

8. Dela med någon
Finns det en person eller en taktik som du kan använda dig av för att hålla dig motiverad, fokuserad och vara ett stöd när du ska genomföra det här? Jag rekommenderar starkt att dela och dela din inre process med någon. Hitta någon som kan hjälpa dig att utmana dina inre demoner, och fira dina små framgångar.

9. Planera
Att åstadkomma något mål i livet tar tid och kraft.  Att övervinna sina invanda mönster och rutiner för att skapa nya, bättre. Om du fokuserar och jobbar med den här processen i tre hela månader, så finns det goda chanser att du kommer att skapa nya vanor för att njuta av ett mer balanserat liv framöver!

Keep calm! Find Your balance!

Maria

balans hos bonisland

 

 

 

 

 

 

 

Inspirerande text ursprungligen postad av Jasmine Tanjeloff

1 Comment

Comments are closed.