Älska dig själv mer!

Det första och viktigaste vi måste göra är att älska oss själva. Det är inte förrän vi älskar, respekterar och accepterar oss själva som vi kan älska, respektera och acceptera andra.

Ge dig själv positiva affirmationer

Många av oss är vana att vara självkritiska redan från barnsben. Detta förstärks genom åren och därför känner vi oss inte bra nog. Ett sätt att ge sig själv beröm är att se sig själv i spegeln varje morgon och säga; Jag älskar dig (namn), eller idag är du riktigt snygg, vacker, fin i håret m.m. Säg det några gånger framför spegeln och våga inte tänka negativa, självkritiska tankar! Tänk bara positiva, självbeundrande tankar!

Praktisera mindfullness och meditation

Egenkärlek är bra för din hälsa och därmed för dina relationer. Mindfulness och meditation är bra mot stress och stressrelaterade sjukdomar. Genom att praktisera mindfulness och meditation utvecklar vi en hälsosam relation till vår kropp och till oss själva. Och att det är det mest kärleksfulla vi kan ge oss själva. Mindfulness och meditation har genom olika studier visat sig ge både fysiska som psykiska hälsofördelar. Så börja nu!

-> Mindfulness app <- för både Iphone, Ipad och Android

Var självisk – ge inte bort all din kärlek

Om vi har ett underskott av egenkärlek, ser vi ibland till vår partner för att kompensera bortfallet. Kvinnor har en tendens att att ge all sin kärlek till sin partner och till kinda barn. Kvinnor väljer hellre att neka sig själv tiden eller pengarna  att investera i dem själva för personlig utveckling, för att de/eller andra inte ska tycka att de är själviska.
Resultatet blir att kvinnor känner sig tagna för given, missförstådda eller oälskade.

Alla ska ta tid för egentid, för sina hobbies, träning, träffa vänner eller bara vara själva med en god bok! Vi måste lära oss att säga nej till sådant som vi inte vill göra och våga ta mer tid till sedan vi vill göra!

Hur vi behandlar oss själva kommer andra att behandla oss efter..

Sätt gränser – lär dig säga nej!

Vi säger nej alldeles för lite. Att sätta gränser är viktigt och är en del av vår egenvård. Hitta en sak om dagen att säga nej till, som du i vanliga fall brukar säga ja till. Det kan vara det där ytterligare mötet som de vill att du ska gå på eller till dig själv när du vill ta den där chokladkakan…När en fråga kommer upp ta dig tid att tänka 5-10 sekunder om DU verkligen vill det här. Efter att du sagt det kommer det inte kännas så svårt nästa gång du vill säga nej!

Maria Magnusson

 

Lätt omarbetat och inspirerad text av Janey Lee Grace