Stress

Att vara stressad ibland är något som våra fantastiska kroppar klarar av. Men det är när stressen blir en del av vardagen och av dig som det blir farligt för oss. När kroppen känner stress så hamnar den i en flyktsituation, beredd att springa eller försvara sig och med nerverna samt sinnena på helspänn. Att vara så en längre tid är inte bra. Vi får ju inte en chans att återhämta oss. Ingen vila för kroppen eller hjärnan.
Det är också skillnad på yttre stress, att ha mycket att göra, och inre stress. Inre stress är den oro vi känner och som får vår kropp att vara på helspänn, beredd. Inre stress är bl.a. vår oro att inte hinna med, inte vara bra nog, inte orka träna eller andra orostankar som vi själva fyller oss med utifrån vad vi tror att andra och samhället tycker.

Långvarig stress tar energi. Kroppen orkar inte ta upp näring lika bra, vi kan få högt blodtryck, få ont i axlar, käkar och andra ställen som vi omedvetet spänner. Magen hamnar i obalans och vi kan plötsligt bli överkänsliga mot olika livsmedel, pollen m.m. Hjärnan arbetar långsammare och vi kan få problem med sömnen, glömma saker och få ”blackouter” om det vill sig illa..

Hela den här onda nedåtgående spiralen kommer bara fortsätta, och bli värre om kroppen inte tillåts få vila. Så känner du att du har för mycket inre stress, varva ner! Hitta tillbaka till lugnet och glöm inte att andas 🙂

ovan molnen hos bonisland

1 Comment

Comments are closed.