Varningstecken vid för mycket stress

Utmattningssyndrom, att gå in i väggen, är vår nya folksjukdom. Alla kan drabbas, ung som gammal, man eller kvinna. Men vår kropp är fantastisk och kommer ge dig varningar som du ska lyssna på! Här kommer några varningstecken du ska se upp med!

1. Du slutar träna, slutar göra roliga saker
En av de första saker vi prioriterar bort när kroppen är stressad är träningen. ”Vi hinner inte” är vår vanligaste bortförklaring.  Och så sitter vi istället i soffan för att ”varva ner”…Men träning är precis vad vi behöver. Oavsett om vi går på gym, promenerar ute eller springer regelbundet. Vi kan dra ner på träningen, gå kortare promenader, springa eller besöka gymmet någon dag mindre i veckan eller ändra träningsform. Men vi ska inte sluta träna! Då får kroppen och knoppen återhämtning. Desamma gäller våra hobbies eller de vi tycker är roligt. Men de är just det roliga vi behöver! Så säg inte ”jag orkar inte” utan stoppa tanken ett tag och fundera på varför du inte orkar? För om du inte orkar idag kommer du ha mindre ork till imorgon..

yoga hos bonisland

 

 

 

 

 
2.Du börjar sova dåligt
Det är när vi sover som en del av återhämtningen sker. Att få svårt att somna, att varva ner på kvällen är ett tecken på stress. Även att vakna flera gånger per natt, ligga vaken länge och grubbla på problem är ett varningstecken. Hjärnan behöver sömnen för återhämtning och om vi inte får vår nattsömn med en lång viloperiod kommer energin snart ta slut. Alkohol innan sömn ger dig inte den naturliga sömn som din hjärna behöver. Och dessutom kommer du inte vakna pigg..
-> Här kan du få lite tips på hur du kan få bättre sömn. <-

3. Lär dig säga nej!
Träna dig i att säga nej! Säg Nej till middagar som du inte vill gå på. Säg Nej till städning på andras villkor. Säg Nej till mera arbetsuppgifter om du känner att du inte hunnit med de du redan har. Säg Nej till att vara duktig flicka/pojke som alltid ställer upp. Ställ upp för dig själv och börja säga Ja till dig själv istället. Vissa perioder i livet är det stressigt och det klara vår fantastiska kropp av. Men får vi inte vår återhämtning så kommer vi inte orka längre. Så lär dig säga Nej. Det är svårt och det kan kännas otryggt för vad som händer när vi säger Nej. Men för din egen skull måste du börja säga Nej!

4. Du slutar umgås med vännerna/slutar lyssna på familjen
En stor varningssignal är när vi slutar umgås med vännerna och slutar lyssna på familjen. Då är vi i vår egen bubbla med jobbproblem och oroliga tankar om allt möjligt. Men återhämtning är även att ta en kaffe med vänner och lyssna på andra. Det kan få oss att tänka i ett annat perspektiv och vi kan även få stöd. Att umgås med familjen, lyssna på hur deras dagar har varit och ta del av deras vardag är också en återhämtning. Då får vi möjlighet att lägga bort vår egen oro vilket gör att vi sänker axlarna och stressar ner.

regelbundna matvanor hos bonisland regelbundna matvanor hos bonisland

 

 

 

 

 

5. Oregelbundna matvanor
Mycket koffein. Snabbmat. Macka framför datorn. Finn tre fel…Oregelbundna matvanor är också en varningssignal. Vi äter stressade. Vi slutar njuta av mate och ser den bara som lite energiintag. Men det är dålig energi. Ta lunch. Sitt i lugn och ro. Stäng av mobilen. Njut av din matträtt och ta sedan en promenad. Du kommer må så mycket bättre på eftermiddagen utan blodsockerfall. Detsamma gäller middagar. Har du en partner så dela upp matlagningen (det gäller alla vardagssysslor!). Lyckan att komma hem till dukat bord är din varannan dag! Och sitt ner vid bordet tillsammans och njut. Är du själv är det lika viktigt att sitta ner, inte framför TV:n, utan i lugn och ro. Så ät din frukost, din lunch och din middag och du kommer ha mer energi, bättre, strukturerade tankar när du är mätt!

 

 

Så ta det lugnt! Säg Nej! och börja prioritera dig själv! Du är ju fantastisk!

 

1 Comment

Comments are closed.