Vikten av sömn

Ibland i livet får vi problem med sömnen. Det kan vara att vi har svårt att somna eller att vi ständigt vaknar.  När man har varit stressad under en längre tid kan det uttrycka sig genom att man får sömnproblem. Hjärnan går på högvarv och ältar/löser problem. Kroppen är i en ständig på flykt känsla och man har svårt att stressa ner och koppla av. Om man har drabbats av utmattningssyndrom eller ”gått in i väggen” så är bra sömn extra viktigt! Kroppen behöver sömnen för att reparera sig själv så att vi kan må bättre igen! Rutiner och meditation vid sänggående underlättar och här kommer lite tips på vad DU kan göra för att få en bättre sömn!

Rutiner

Skapa dina egna rutiner kring sänggåendet. Drick inget koffein timmarna innan du ska sova. Ta gärna en kopp te med någon lugnande tesort och ta på dig dig dina sovkläder (om du använder det :). Förbered sovrummet så att det är svalt och inbjudande. tänd gärna något doftljus som t.ex. lavendel. Lavendel har en lugnande effekt på oss. Stäng av TV, lämna telefonen i ett annat rum, fluffa till kuddarna och lägg dig. Precis som att vi äter med ögonen så förbereder vi också kroppen och hjärnan genom att se vår sovplats som ett ställe för återhämtning och relax.

Meditation

Meditation har många hälsofördelar. När du väl lärt dig att meditera kommer du kunna använda det var du vill och så fort fu känner för en stunds avkoppling som t.ex. på bussen eller jobbet. Här kommer lite olika förslag du kan använda dig av. Prova vilket som passar dig!

1. Räkna

Räkna baklänges från 100. Om du tappar bort dig börja bara om från 100 igen och räkna neråt. Tankar kommer och går. släpp bara tanken när den kommer och låt den passera. Fortsätt räkna. Fastna inte i tanken utan styr dig tillbaka till räkningen. Och glöm inte att andas långa, djupa andetag!

2. Räkna igen!

Tänk 1 när du andas in och 2 när du andas ut. Lyssna på ditt andetag och visualisera andetagets väg in och ut. Försök an kontrollera andetagets väg in i alla dina kroppsdelar genom halsen, ner till magen och sedan sprida sig ut i alla dina kroppsdelar. Visualisera även andetagets väg ut på samma sätt. Och glöm inte räkna 1, 2, 1, 2…

3. Visualisera

Tänk på en bild som gör dig harmonisk. Havet, en äng, en färg, himmelen, en skog etc. Koncentrera dig för att se alla nyanser i bilden. Tänk dig bilden framför dig och känslan som den ger dig och glöm inte att andas…

sömnproblem hos bonisland

 

 

 

 

4. Ett mantra

Tänk dig ett mantra som gör att du mår bra och upprepa det för dig själv! T.ex. jag är en fantastisk människa full med trygghet och kärlek! Och glöm inte, Andas!

5. Djupandas på klossar/kuddar.

Inom Yoga använder vi Yogaklossar som vi lägger under skulderbladen för att öppna upp vårt bröst när vi andas. Hemma kan man lägga en kudde hårt under skulderbladen så att bröstet lyfts upp. Det ska kännas behagligt och avslappnande. Låt händerna falla ut på sidan, blunda och och känn hur vi breddar vårt bröst och lättare kan låta andetaget fylla vårt mage!

Så glöm inte att andas med hela magen! Låt inte andetaget fastna i bröstet i ett ytligt andetag. När du andas med hela bröstet ner i magen så blir kroppen mer avslappnad och du känner dig mindre stressad. Försök även att använda näsan när du andas in och ut. Det gör att du lättare kan höra ditt andetag och kontrollera din in och utandning!

Namaste!

Bon Island – din livscoach till ett lugnare liv!

 

 

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.